Vergroot het mentaal en fysiek welzijn van studenten met behulp van digitale monitoring

De SDV studentenmonitor is een innovatieve en privacyproof oplossing voor doorlopende digitale monitoring van het mentaal en fysiek welzijn van studenten.

Waarom digitale monitoring?

Onderzoek – onder andere vanuit het Trimbos instituut, de Landelijke Studentenvakbond, het Nibud en het RIVM – toont aan dat het welzijn van studenten in Nederland achteruit is gegaan. Stress, angst en depressie onder studenten neemt toe. Actie is vereist! Eén van de genoemde oplossingsrichtingen is digitale monitoring.

“Stress en prestatiedruk eisen hun tol: maar liefst 51% van de studenten wordt geconfronteerd met psychische klachten.”

Doorlopende digitale monitoring met
Sport Data Valley

Sport Data Valley stelt haar infrastructuur beschikbaar aan onderwijsinstellingen ten behoeve van het doorlopend monitoren van studenten. De SDV studentenmonitor combineert kennis over sport, bewegen, blessures en welzijn vanuit de topsport met kennis over studentenwelzijn zoals opgedaan in projecten met onder andere de ALO in Amsterdam en Inholland.

De belangrijkste kenmerken op een rij:

“Met de ALO-monitor worden (fysieke en mentale) klachten van studenten gemonitord met als hoofddoel om blessures van studenten met 20% te laten afnemen. De monitor wordt al ingezet bij verschillende sporten en kent dus uiteenlopende toepassingsgebieden.

Het is een mooi proces om bij de ALO betrokken te zijn en onze expertise erop los te laten. De kennis die we opdoen binnen de Amsterdamse ALO kan interessant zijn voor andere sportopleidingen die ook fysieke klachten bij studenten willen beperken. Zo kunnen we in de toekomst meer studenten beter behoeden voor fysieke klachten.”

Mathijs Hofmijster
Lector Innovatie in Sportprestatie – Hogeschool van Amsterdam

Toegankelijk en op maat

Iedere student met een mobiele telefoon kan meedoen! Draagt de student een smartwatch, dan biedt dat nog meer inzicht (voor die specifieke student).
Als onderzoeksinstelling bepaal je welke vragenlijst(en) je in wilt zetten. De meest gebruikte vragenlijsten zijn:

• Blessurevragenlijst
• Algemeen welzijn
• Trainingsload

Sport Data Valley ondersteunt graag in deze keuze. Voor studenten van sport- en beweegopleidingen (ALO, HALO, CIOS) kan het bijvoorbeeld relevant zijn blessures uit te vragen. Op deze manier worden pijntjes eerder ontdekt en worden blessures voorkomen of eerder verholpen.

Succesfactor: integreer zelfmonitoring in het onderwijs

Compliantie is altijd een aandachtspunt. Vanuit Sport Data Valley werken we continu aan het verbeteren van het gebruiksgemak en de algehele beleving om compliantie te verhogen.

Als onderwijsinstelling kun je hier ook significant aan bijdragen door zelfmonitoring te integreren in het onderwijs. Dat kan op verschillende manieren; afhankelijk van het type onderwijs:

Een positieve impact maken op studentenwelzijn

Met de SDV Studentenmonitor willen wij een bijdrage te leveren aan vitalere studenten, goed geëquipeerde mentoren en sterke onderwijsinstellingen. Wij zien de volgende potentiële impact en we werken graag samen met de onderwijsinstellingen en onderzoekers om de impact zo groot mogelijk te laten zijn én om deze – vanuit onze wetenschappelijke achtergrond – aan te tonen in onderzoek.

Studenten

 • Ervaren van welzijn, geluk en rust
 • Gevoel van betrokkenheid
 • Betere prestaties: betere arbeidsmarktkansen en verbeterd zelfbeeld
 • Zelfregulatie: meer zelfinzicht in eigen welzijn en wat hier effect op heeft

Mentoren

 • Verbeterd contact met studenten
 • Positieve impact kunnen maken op studenten
 • Beter grip op de studenten; snel in kunnen spelen op een veranderende situatie
 • Concrete tool in handen om actie te ondernemen

De onderwijsinstelling

 • Betere schoolprestaties
 • Minder studie uitval
 • Hogere waardering door studenten
 • Betere reputatie

Monitoring via Sport Data Valley

Veilig, privacyproof en kosteloos

Sport Data Valley is de landelijke data infrastructuur voor sport, bewegen en gezondheid. Wij zijn een maatschappelijke stichting zonder winstoogmerk. Het is onze missie om met data een bijdrage te leveren aan een vitaler Nederland. Data veiligheid en data privacy staan hierin bij ons voorop. De student is en blijft daarom te allen tijde eigenaar van zijn/haar data en bepaalt zelf met wie hij/zij deze data deelt.

Vanuit onze rol kunnen we de basisfaciliteiten die nodig zijn voor monitoring van studenten in de basis kosteloos aanbieden. Wel vragen we een eenmalige vergoeding voor ondersteuning in onboarding van de studenten en mentoren; afhankelijk van de grote van de onderwijsinstelling.

Meer informatie?

Wil je als onderwijsinstelling een eigen ‘branded’ portal; dat kan. Vraag dan bij ons een offerte op.

Wil je meer weten? Neem contact op met Margot van Beusekom.