SportGPT: met AI inzichten halen uit data

9 juli, 2024

Sport Data Valley werkt dit jaar aan het opzetten van de SDV Data Hub: De plek waar alle Nederlandse sport- en beweegdata samen komt. Dit is een grote wens vanuit onze partners in de sector. SportGPT is het AI model dat inzichten kan geven vanuit de data binnen de SDV Data Hub. Deze nieuwe ontwikkeling maakt het mogelijk om een vraag te stellen aan een bot. Zonder dat je technische kennis hebt, kun je waardevolle inzichten krijgen vanuit de SDV-data.

Drijvende kracht achter SportGPT is onze stagiaire Artificial Intelligence, Brahma Behrend. Hij rondde zijn eindthesis bij ons af. SportGPT is speciaal ontworpen voor beleidsmakers, onderzoekers en coaches zonder specialistische kennis. Door een simpele vraag te stellen kun je bijvoorbeeld achterhalen in welke Nederlandse gemeentes het meest gesport wordt. Of bij welke sport je de grootste kans hebt op enkelblessures.

SportGPT maakt gebruik van de kracht van de modellen van OpenAI (het bedrijf achter het bekende ChatGPT). De modellen halen op basis van de vraag van de gebruiker de juiste informatie uit de Sport Data Valley database. Verschillende methodes zijn getest om het proces te optimaliseren. In de toekomst kunnen geheugen- en chatopties aan SportGPT toegevoegd worden, hierdoor zijn gebruikers in staat om een gesprek aan te gaan met de bot om de antwoorden te verbeteren.

Momenteel maakt de bot alleen gebruik van gestructureerde data, maar SportGPT kan nog veelzijdiger worden als we ook toegang geven tot rapporten, vragenlijsten en wetenschappelijke artikelen. Dit is pas het begin en gebruikers kunnen in de toekomst nog veel completere antwoorden verwachten.