Efficiënte en effectieve beleidskeuzes dankzij het wijkpaspoort sport en bewegen

6 juli, 2023

Sport Data Valley wil gemeenten helpen effectievere en efficiëntere beleidskeuzes te maken. En dat op basis van data, uiteraard. Gemeenten ervaren verschillende uitdagingen. Zo is de toegang tot data beperkt, is de data die er is versnipperd en vraagt het analyseren en interpreteren van data vaak specifieke expertise die niet altijd aanwezig is binnen de organisatie. Die uitdagingen pakken we, samen met onze partners, aan met de ontwikkeling van het wijkpaspoort sport en bewegen.

Stel je voor…

Jij, als beleidsambtenaar sport of uitvoeringsorganisatie, hebt een digitale kaart van je gemeente waarop je – per wijk – de sportparticipatie binnen de georganiseerde sport, maar ook binnen de ondernemende sport ziet. Waarop je ook kunt zien wat het percentage inwoners is dat voldoet aan de beweegnorm. En stel je dan ook nog eens voor dat je per wijk kunt filteren op bijvoorbeeld geslacht of leeftijd. Je kunt wijken onderling vergelijken, wijken met heel Nederland vergelijken of wijken met vergelijkbare wijken (bijvoorbeeld op basis van SES-WOA profiel) in heel Nederland vergelijken.

Stel je dan ook eens voor dat je alle sportaccommodaties in beeld hebt en met één druk op de knop de bezettingsgraad in beeld hebt. Eventueel zoek je hierin de verdieping om het profiel van de bezoekers te zien. Ook zijn alle scholen, speeltuinen en sportveldjes weergegeven. Per school is de score op breed-motorische vaardigheden inzichtelijk.

*Alle data in deze afbeeldingen zijn fictief

Stel je dus voor dat je daadwerkelijk een totaalbeeld hebt van de sport- en beweegparticipatie in jouw gemeente. Met één druk op de knop! Hoe zou jou dit helpen in het maken van effectieve en efficiënte beleidskeuzes ten behoeve van een hogere sport- en beweegparticipatie. Dat maakt SDV – samen met haar partners en data leveranciers – mogelijk. Sport Data Valley is een neutrale stichting. Wij brengen alleen data bij elkaar ten behoeve van analyse.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Margot van Beusekom.