Data verzameling in Urban Sports, een nieuwe wereld

24 oktober, 2022

Sport Data Valley werkt inmiddels al een tijd samen met het Urban Sports Performance Centre (USPC) in Eindhoven. Het USPC wil urban sports naar een hoger niveau brengen door de inzet van data, technologie en onderzoek. En zeg je data, dan zijn onze oren gespitst. Tijd voor een interview met embedded scientist Raymund ten Broek, labmanager Harmen Bijsterbosch en ICT stagiair Jordy Cramer. 

Data en Urban Sports

In 2018 is op verzoek van de toenmalig BMX Freestyle bondscoach een demonstratieproject opgezet om de BMXers te ondersteunen met een tracking- en camerasysteem. De vraag was: Hoe kunnen we inzicht krijgen in welke snelheid, welke hoogte en welke rotaties de rijders maken? Dergelijke gegevens zijn nodig om Urban Sports zoals BMX Freestyle naar een hoger plan te tillen. Een stagiaire is op onderzoek uitgegaan en is uiteindelijk uitgekomen bij een Belgische producent van beacons. Na een succesvol demonstratieproject in Area51 tijdens het NK van 2018 werd de ambitie om (na de grootschalige verbouwing) in het gehele park een permanent systeem te installeren. Area51 is het het nationale trainingscentrum voor TeamNL BMX Freestyle en tevens de plek waar het USPC is gevestigd. Als eerste stap is nu een vaste testopstelling in het kidspark van Area51 gerealiseerd. 

Area 51

Fotografie door: Maud Staassen Fotografie

Harmen: ‘Eigenlijk is alles wat we in dit project doen vrij uniek, want dit bestaat nergens anders ter wereld.’ Raymund vult aan: ‘Het structureel verzamelen en analyseren van data in urban sports is nieuw. Het zit niet in de cultuur van de sport. Wij hopen met dit project meer prestatiedata te verzamelen, zodat we beter inzicht krijgen in de belasting en belastbaarheid van sporters’. 

De rol van Sport Data Valley

Harmen: ‘Het systeem dat we nu hebben levert er een vrij basic softwaresysteem bij. We kunnen ruwe data ontsluiten, maar niet inzichtelijk maken. Door middel van het inzetten van een Sportinnovator Voucher (t.w.v. 10.000 euro) hebben we samen met Sport Data Valley en studenten ICT van Fontys Hogeschool gewerkt aan een nieuwe user-interface.” Het Sport Data Valley platform wordt nu gebruikt als een schakel tussen de beacons en de user-interface. Sport Data Valley heeft veel meer ervaring met data analyse en het inrichten van een betrouwbaar datamanagement infrastructuur. Die kennis is voor ons goud waard.’

Visualisatie van data opslag voor sport data valley

De eerste interface is inmiddels opgeleverd, maar zoals dat gaat met ICT-projecten is het werk nooit af. Jordy Cramer werkt als stagiaire voor USPC en SDV aan de interface 2.0 en het vertalen van ruwe data naar visualisaties. Jordy: “Mijn opdracht is om de ruwe en onbegrijpelijk data voor atleten en coaches om te zetten naar eenvoudig toegankelijke visualisaties. Al het werk van mijn voorgangers kan ik goed gebruiken om te komen tot een werkbaar systeem. Echt tof om dit als afstudeerproject te hebben, omdat mijn passies sport en ICT samenkomen in dit project.”

Toekomst

Voor de zomer van 2023 worden de beacons verhuisd van het kidspark naar de grote skatehal. Vanaf dan kan er daadwerkelijk data worden verzameld. ‘Dit vergt nogal wat planning, want Area51 is min of meer altijd geopend voor publiek’ lacht Harmen. Door het gebruik van de beacons hoopt het USPC zoveel data te verzamelen, dat er benachmarks ontwikkeld kunnen worden voor de atleten. Raymund: ‘Als een sporter 20 sprongen per dag maakt en dat 7 dagen per week doet, dan weten we nu niet wat dit betekent voor een lichaam. Hopelijk kunnen we urban sporters in de toekomst aan de hand van data tijdig adviseren om rust te nemen of juist meer sprongen te maken.’ De set-up met beacons kan ik de toekomst ook een meerwaarde worden voor buitenlandse teams die op zoek zijn naar een faciliteit voor een trainingskamp. 

Harmen verwacht dat dit systeem in de toekomst ook interessant kan zijn bij het jureren van wedstrijden of om de fan engagement te verhogen. ‘Met het blote oog is soms bijna niet te zien hoeveel rotaties een sporter maakt. Met dit systeem wel’. 

Meer dan een data platform

Sport Data Valley is meer dan een platform waarop data kan worden opgeslagen, gedeeld en geanalyseerd. SDV participeert in projecten en werkt aan maatoplossingen voor verschillende organisaties binnen het sport- en beweegdomein. 

SDV, Fontys ICT en het Urban Sports Performance Centre werken samen verder aan dit project. In 2023 meer nieuws over de verhuizing van de beacons en de werking van het systeem Meer weten over het USPC? https://uspc.nl/