Voordelen van data-analyse in sport: 4 simpele voorbeelden!

2 februari, 2023

Data-analyse is een steeds belangrijker instrument geworden in de sportwereld, dat waardevolle inzichten en informatie verschaft aan coaches, spelers, staf, fans en management. Van het volgen van spelers prestaties tot het evalueren van spelstrategieën, data-analyse is een belangrijk aspect geworden van het moderne sportwereld. In dit artikel 4 simpele voorbeelden van de voordelen van data-analyse in sport. 

(1) Prestaties verbeteren door data-analyse in sport

In sport kan data-analyse worden gebruikt om de prestaties van spelers te volgen en het effect van fysieke training te controleren. Deze informatie kan coaches helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij de selectie van spelers, het bepalen van tactieken en persoonlijke trainingsschema’s. Een basketbalcoach kan data-analyse gebruiken om te bepalen welke spelers het meest effectief zijn op bepaalde posities, of welke spelers de neiging hebben om schoten te missen op specifieke plaatsen op het veld. Goed gestructureerde data geeft je meer inzicht in de prestaties van je team. 

(2) Strategieën analyseren met data

Een ander belangrijk gebruik van data-analyse in de sport is de evaluatie van spelstrategieën. Teams kunnen gegevens gebruiken om de prestaties van verschillende spelvormen en opstellingen te analyseren, en te bepalen welke het meest effectief zijn in verschillende scenario’s. Deze informatie kan coaches helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Je kunt door het gebruik van data je tactiek aanpassen per tegenstander. Welke spelers moeten we onder druk zetten en waar liggen de zwakke punten van de tegenstander. 

(3) Fan engagement verhogen

Data-analyse kan ook worden gebruikt om het gedrag en de voorkeuren van fans te analyseren, wat waardevolle inzichten oplevert voor clubs en sponsors. Het kan bijvoorbeeld helpen bepalen welke teams het populairst zijn bij fans, welke soorten producten zij het liefst kopen en hoe zij het liefst live sportevenementen consumeren. Deze informatie kan teams en sponsors helpen betere beslissingen te nemen over marketing, productontwikkeling en betrokkenheid van fans. Een goed voorbeeld hiervan is het crow-control systeem dat gebruikt wordt in de Johan Cruijff Arena. Er wordt innovatieve videoanalyse gebruikt om onder meer de bezoekersstromen te verbeteren, het parkeergebruik te optimaliseren en fans een anonieme manier te bieden om feedback te geven over hun stadionervaring.

(4) Blessures voorkomen met data

Naast deze voordelen kan data-analyse ook helpen om blessurerisico’s voor sporters op te sporen en te voorkomen. Coaches of docenten kunnen gegevens gebruiken om de belastbaarheid en fysieke conditie van hun spelers te monitoren. Zo kunnen ze maatregelen nemen om overbelasting of vermoeidheid gerelateerde blessures te voorkomen. Dit kan helpen om spelers gezond te houden, prestaties te verbeteren en het risico van gezondheidsproblemen op lange termijn te verminderen. De ALO-monitor is hier een uitstekend voorbeeld van. Klachten van studenten lichamelijke opvoeding worden gemonitord om een beter beeld te krijgen, studenten te leren reflecteren en studentbegeleiders handvatten te geven bij de begeleiding hiervan. Met als hoofddoel om blessures van eerstejaars met 20% te laten afnemen.

Kortom, data-analyse is een essentieel instrument geworden in de sportwereld, dat waardevolle inzichten en informatie verschaft aan coaches, spelers, fans, clubmanagement, etc. Van het volgen van spelersprestaties tot het evalueren van spelstrategieën, data-analyse helpt een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop sport ervaart. Of je nu een fan, coach, speler of technisch directeur bent, data-analyse zal de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen in de sportwereld.