Skatepark Area 51: Experimenteren met data

Sport Data Valley richt zich nu ook op Urban sports. Dit najaar zijn we in Eindhoven een project gestart om skaters en freestyle BMX-ers meer inzicht te geven in hun prestaties. In de voormalige Philips machinefabriek zijn we bij indoor skatepark Area 51 een pilot gestart.

Sport Data Valley platform

Team Sport Data Valley weet hoe waardevol het voor zeilers, voetballers, schaatsers en andere atleten is om na een training videobeelden en beweegdata te kunnen analyseren. Binnen Urban sports is dat niet anders! De inspanningen bij dit project zijn dan ook gericht op het verzamelen van videobeelden en beweegdata van BMX-ers en skaters. Deze data kunnen we gemakkelijk op een veilige manier opslaan in het Sport Data Valley platform. Bovendien ontwikkelen studenten een locale webapplicatie voor BMX-ers en skaters. Zo creëren we samen de praktische randvoorwaarden om meer te kunnen doen met data in de sport.

Van elkaar leren

We zorgen voor een infrastructuur zodat je als deelnemer zelf je beweegdata kunt verzamelen. Onderling kunnen skaters vervolgens hun data vergelijken. Door samen te analyseren wat er mis gaat tijdens je Frontside Half Cab Kickflip kom je verder. Beelden terugkijken, maakt dat je nog meer van elkaar kunt leren en je die wallride of kickflip trick sneller beheerst. Het Project is een unieke samenwerking tussen de data-experts van Sport Data Valley en het Innovatielab Urban sports.  Team Sport Data Valley gaat de videoregistraties combineren met de gemeten locatie en de snelheid van de deelnemer op de baan.

“De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar we willen voor de kerst nog een flinke slag maken”, aldus software engineer Jelle Doeksen. Als de pilotfase in Area 51, Eindhoven voorspoedig verloopt, zijn er concrete plannen om de komende jaren het volledige indoor skatepark te voorzien van een trackingsysteem. Dat wordt echt episch!

Partners

Dit Sport Data Valley project wordt mede mogelijk gemaakt door Urban Sports Performance Centre en Sportinnovator.

21 november, 2021

Meer nieuws