Grootschalig onderzoek naar trainingsbelasting thuissporten

Deze herfst doet Sport Data Valley een onderzoek om thuissporters meer inzicht te geven in hun trainingsbelasting. Ruim zestig deelnemers volgen een online trainingsprogramma van Fitchannel.com met bijbehorende workouts. Via het Sport Data Valley platform kunnen we in kaart brengen hoe ze de training ervaren. We monitoren hun welzijn en we houden in de gaten of ze geen blessures oplopen. Zo  faciliteren we een unieke samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen.

Het platform biedt onderzoekers en respondenten veel mogelijkheden. Gedurende het onderzoek verzamelen we data met behulp van vragenlijsten en een Polar hartslagmeter voor iedere deelnemer. Alle data, zowel van de vragenlijsten als van de Polar hartslagmeters – komen samen in het Sport Data Valley-platform. De deelnemers kunnen zelf  bij hun data in het platform en zij kunnen deze data makkelijk delen. Alle data op één plek maakt het voor onze onderzoekers en onze deelnemers heel overzichtelijk. Dankzij het Sport Data Valley-platform kunnen onderzoekers ook op afstand data van alle deelnemers verzamelen over de trainingsbelasting, welzijn en blessures. Door deze unieke manier van data verzamelen hoeven mensen niet elke keer naar het lab te komen.  Zo bereiken de onderzoekers een brede groep van recreatieve thuissporters. En de deelnemers volgen het sportprogramma thuis en wanneer hen uitkomt!

Intensief trainen zonder blessures

In de startfase van het onderzoek krijgt iedere deelnemer een Polar hartslagmeter die zij via een app aan hun Sport Data Valley-account koppelen. Op het Sport Data Valley-platform zien zij al hun individuele data die ze vanuit Sport Data Valley kunnen delen met de onderzoekers. “Trainen met een hartslagmeter is nieuw voor me”, zegt een van de deelneemsters. “Ik hoop dat ik er het verschil ga voelen. Misschien kan ik zo wel intensiever trainen, zonder over mijn grenzen te gaan. Zonder blessures.”

Maximale inspanning
In de startfase van het onderzoek doet iedere deelnemer ook een inspanningstest op een stationaire (stilstaande) fiets onder begeleiding van Stephan de Zwaard en Lotte Lintmeijer van Sport Data Valley. Het doel van de test is om de fysieke fitheid en maximale hartslag te meten. De samenwerking met verschillende labs maakt het mogelijk om de deelnemers te meten op diverse locaties verspreid over het land. In Amsterdam kunnen twee deelnemers gelijktijdig een test afnemen en ook in Heerenveen en Ede ontvangt Sport Data Valley mensen die zich voor het onderzoek hebben opgegeven. “Het SportLab in Den Haag beschikt over goede testfaciliteiten. Daarmee ondersteunen we graag relevant sport-onderzoek!” aldus Melle van Dilgt van De Haagse Hogeschool. “De metingen van Sport Data Valley zijn meteen een mooie aftrap van het nieuwe collegejaar!”

Na de inspanningstest volgen twaalf workouts. Na iedere sessie vullen ze een vragenlijst in. En met behulp van vragenlijsten ontstaat meer zicht op welke trainingsbelasting de deelnemers tijdens hun workouts ervaren. Dit wordt getest in drie varianten om zo na te gaan of een lichte training als licht wordt ervaren en een zware training als zwaar. De validatie van deze zogeheten rating of perceived exertion (RPE) schalen, waaronder een nieuwe 5-puntsschaal voor op de telefoon, is essentieel voor de onderzoekers. “De hele onderzoeksperiode houden we ook in de gaten hoe het welzijn van de deelnemers verandert en of ze geen blessures oplopen”, zegt Stephan van der Zwaard. Uiteindelijk mogen alle deelnemers hun Polar hartslagmeter houden. Zo wordt thuissporten op je eigen niveau nog leuker!

Partners

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Fitchannel, Sportinnovator, ZonMw,  ProCare, Gelderse Vallei in Ede, Sportlab bij de Haagse Hogeschool in Den Haag, het Human Performance Lab in de Vrije Universiteit Amsterdam, het Sportmedisch Adviescentrum in Sportstad Heerenveen en Innovatielab Thialf.

 

 

 

4 oktober, 2021

Meer nieuws