Beweeggedrag van Nederlanders in kaart brengen. Hoe?

12 februari, 2024

Nederlanders bewegen te weinig. Meer dan de helft van de Nederlands voldoet niet aan de beweegrichtlijnen. Hoe maken we dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend?  Met laagdrempelige bewegingsvormen als fietsen en wandelen, behaal je al veel gezondheidsvoordelen. Maar hoe breng je het beweeggedrag van Nederlanders gedetailleerd in kaart? Met behulp van citizen science genereren we meer en ‘hardere’ data over sport- en beweeggedrag van specifieke doelgroepen; o.a. vanuit wearables. Deze data zijn nodig om efficiëntere en effectievere beleidskeuzes te kunnen maken.

Vragenlijsten vs trackers

In 2040 moet 75% van de Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. Om dit waar te maken is De Beweegalliantie opgericht. Een netwerkorganisatie die erin gelooft dat bewegen net zo normaal is als slapen, tandenpoetsen en het gebruik van je mobiele telefoon. Het beweeggedrag van Nederlanders wordt momenteel in kaart gebracht door middel van vragenlijsten. Het probleem daarmee is dat veel Nederlanders niet exact weten hoeveel ze bewegen. Citizen Science met behulp van trackers kan hiervoor de oplossing zijn. Bijna iedere Nederlander heeft tegenwoordig een mobiele telefoon in z’n broekzak die bewegingen kan bij houden. Denk maar aan de stappenteller. Mariken Leurs (Beweegalliantie): “Daarbij moeten we goed nadenken over hoe we burgers betrekken die minder hebben met sport, bewegen of actieve mobiliteit. Over deze doelgroep wil je meer data vergaren, om zo het beleid bij te kunnen stellen.” Vragenlijsten kunnen gebruikt worden om beweegdata te valideren en informatie op te halen over de reden om wel/niet te bewegen.

*Na de zomer kunnen telefoons gekoppeld worden als tracker aan SDV. De vragenlijsten zijn inmiddels al onderdeel van het platform.

Het beweeggedrag van een wijk in kaart brengen

Sport Data Valley is in te zetten door gemeentes om het beweeggedrag van bepaalde wijken in kaart te brengen. Door de monitoringsfuncties in SDV is het platform ook geschikt om op een simpele manier feedback te geven naar de deelnemende burgers. Het betrekken van burgers bij onderzoek vergroot de betrokkenheid bij sport en bewegen. Het moedigt actieve participatie aan en versterkt het gevoel van gemeenschapszin. Een belangrijk ander argument is dat SDV veilig, AVG-proof en onafhankelijk is.

Ben je geïnteresseerd om citizen science toe passen om meer ‘harde data’ over het beweeggedrag van jouw doelgroep te achterhalen? Of wil je meer informatie? Stuur dan een bericht naar Dennis van Kooij (dennis@sportdatavalley.nl).