Auke Damstra verlaat Sport Data Valley

15 december, 2022

In 2018 kreeg Auke Damstra de opdracht om vanuit een consortium van kennisinstellingen Sport Data Valley verder te ontwikkelen tot hét data analyse platform voor sport, bewegen en gezondheid in Nederland. Een plek waarop alle Nederlandse sport- en beweegdata verzameld, opgeslagen, geanalyseerd en gedeeld kan worden. Een uitdagende klus, die Auke met beide handen heeft aangepakt. Vier jaar later en met een werkend platform gaat Auke Sport Data Valley (SDV) op 1 januari 2023 verlaten: “Met pijn in m’n hart, maar ook met ontzettend veel vertrouwen in mijn collega’s die dit belangrijke project voortzetten.”

Maatschappelijk impact

Het consortium van Universiteit Leiden, VU Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, TU Delft en Universiteit Twente had, met behulp van subsidie van ZonMw/Sportinnovator, in 2018 de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van een groot Nederlands sportdata platform. Auke is kort hierna aangetrokken als Managing Director van dit initiatief en was al snel enthousiast. “Data is ontzettend interessant én het is de sleutel tot innovatie. Met data krijg je inzichten die je op basis van intuïtie of vermoedens nooit had kunnen bedenken. Bovendien is iedereen anders. Data kan helpen om persoonlijke inzichten te geven. Bijvoorbeeld, sporten als je moe bent is voor sommige mensen in sommige situaties misschien wel goed, terwijl het voor anderen in andere situaties af te raden valt. Hoewel we met SDV de coach niet willen vervangen, biedt SDV aan coaches en onderzoekers wel een gereedschapskist aan middelen om meer inzicht te krijgen in wat wel/niet werkt voor iemand.”

“Bij de start van SDV merkte ik dat er geweldig onderzoek wordt gedaan rond sport en bewegen, maar heel gefragmenteerd, terwijl de behoefte voor samenwerking en veilige data-uitwisseling groot was. SDV richt zich daarom vooral op het ondersteunen van samenwerking en het ontsluiten van bestaande databronnen, niet op het vervangen van wat er al is.” De afgelopen vier jaar heeft Sport Data Valley ongeveer 120 projecten ondersteund. Van monitoring ten behoeve van het voorkomen van blessures tot dashboards voor coaches tot citizen science projecten met o.a. reuma-patiënten.

Grootste uitdaging is privacy first

Eerder dit jaar schreef Auke al een artikel in Sport Knowhow XL: De 5 uitdagingen van data-onderzoek in het sport- en beweegdomein. De vierde uitdaging die hij in dit artikel noemt is eigenlijk de grootste uitdaging binnen zijn werk: privacy. Auke: “We hebben vanaf het begin veel aandacht besteed aan het privacy-proof data verzamelen en delen. Toch blijkt dit ieder keer weer een uitdaging. Het lastige is dat je met verschillende vragen, kennisniveaus en belangen te maken hebt. Dit vereist continue afstemming met belanghebbenden en doorontwikkeling om de infrastructuur up-to-date te houden. Gelukkig helpt de kennis en ervaring die we opdoen bij alle projecten hierbij ontzettend”

Top projecten

Eén project, van de 120 projecten, kiezen waar je het meest trots op bent is natuurlijk best ingewikkeld. Toch legden we de vraag voor aan Auke: “Het zijn projecten van onze partners, dus ik vind ze allemaal mooi, maar als ik moet kiezen, dan noem ik er graag twee. Het ‘Meet je work-out’ project, omdat het een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en sport. Het project – middels het op afstand monitoren van thuissporters – draagt bij aan het in beweging brengen van een moeilijk bereikbare groep. Het tweede project dat ik wil uitlichten is het Thermoprofiel project, omdat dit juist een technisch project was waarbij de output van een temperatuursensor gekoppeld is aan een activity tracker. Recreatieve hardlopers krijgen zo inzicht in hoe hun temperatuur stijgt bij het hardlopen. Deze koppeling van sensoren is nu beschikbaar voor alle gebruikers van het platform.”

En nu?

“Het klinkt een beetje cliché, maar ik laat SDV in goede handen achter. SDV is sterk gegroeid in projecten en met een verdubbeling van het aantal partners in het afgelopen jaar kan SDV nu ook duurzaam verder. In 2023 zal hiervoor een onafhankelijke stichting worden opgezet met de ambitie om, samen met de partners, nog meer impact te maken in Nederland.” Margot van Beusekom neemt de functie van Auke (ad interim) over. Daarnaast blijft Dennis van Kooij – ook vanaf het eerste uur betrokken bij SDV – aan boord, verantwoordelijk voor data en infrastructuur. Samen met het kernteam zetten zij de volgende stappen. Op de vraag wat Auke zou meegeven aan Margot en Dennis antwoord hij gevat: “Focus! En ik weet dat ze het daar allebei mee eens zijn. SDV is een platform voor sport, bewegen en gezondheid. Binnen deze thema’s is nog meer dan genoeg werk te verzetten.” 

 

Voor meer informatie, neem contact op met:

Margot van Beusekom – margot@sportdatavalley.nl

Dennis van Kooij – dennis@sportdatavalley.nl